Tóth Árpád Imre

Tóth Árpád ImreTóth Árpád Imre A Szakmárhoz tartozó Felsőereken született 1950-ben. Tóth Árpád Imre 1Pedagógus szüleivel 1961-ben Pest megyébe költözött. Vácott volt gimnazista. Gödöllőn szerzett agrármérnöki, később szakmérnöki, majd mérnöktanári diplomát. Az 1977. évi házasságkötése óta él Kalocsán. A mezőgazdaságban dolgozott közép- és felső-vezetői munkakörben Kalocsán és környékén, utoljára Szakmáron. A rendszerváltás után, egy 10 hónapos munkanélküli kitérőt követően került a büntetés-végrehajtáshoz, ahol 13 évig, mint nevelő tevékenykedett.

A rajzolás, festés már kora gyermekkorában része volt életének. Később is szívesen rajzolgatott, gyermekei kérésére vagy unaloműzésként jegyzetfüzeteibe, és dédelgette a tervet, hogy majd egyszer újra él a festés szenvedélyének.

Nyugdíjasként részt vett – a rajzot is tanító lányával – a Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben egy rövid kurzuson, ahol Schnúr Helga tanárnő különböző technikák kipróbálására biztosított lehetőséget. Az ott megtapasztaltak jelentették a végső lökést terve megvalósításához. Elvarázsolták a színek, melyek gyönyörűséget nyújtanak a szemnek és felvidítják a lelket. Könyvekből és az interneten, főleg angol mesterektől tanult. A természet szépsége gyermekkora óta lenyűgözi. Az ilyen élményeiből szeretne minél többet visszaadni a képein. Előszeretettel ábrázolja a természet jelenségeit, az évszakok változásait. Elsősorban akvarell, kisebb arányban pasztell technikával készíti – a realista ábrázolást előnyben részesítve – tájképeit. Mérföldkőnek tekinti, hogy kezdeti próbálkozásait látva további munkára bíztatta művész-tanár barátja, Kiss István.

Eddig egy közös kiállítása volt a kalocsai Dózsa György Szakközépiskola és Szakiskola könyvtárában, ahol pár évig óraadóként dolgozott. A Kalocsai szó és kép antológia két utóbbi számában jelentek meg képei. Szűkebb és tágabb családjában örömmel fogadják festményeit. A közelmúltban az interneten is bemutatkozott.

Hozzászólások:

Comments are closed