Umenhoffer Pál

Umenhoffer Pál1948. december 2-án született Hajóson, egy sváb család egyetlen gyermekeként. Umenhoffer Pál 1A színes ceruzákkal készült rajzaira már gyermekkorában felfigyeltek tanárai és környezete. A képzőművészeti pályát javasolták, de az életnek más tervei voltak vele, mert szobafestő-mázoló szakmunkás lett „kitűnően megfelelt” minősítéssel. A színekkel való ismeretségen kívül nem sok köze van a szobafestő szakmának a művészetekhez, ezért belső késztetésre 3-4 évente festett (akkor még vízfestékkel) néhány képet – templom, kastély, pincék, népviseletbe öltözött pár stb. Ez a fent említett időszak az 1960-as évek első és második harmadára nyúlik vissza. Ez idő tájt tanult meg két hangszeren is zenélni, muzsikálni. Népi táncos évei is feledhetetlenek, amik ma élményanyagnak számítanak és remek motívumok festészetében. Az 1970-es években már olajképeket festett dicsérő szavak kíséretében. Aztán 1985-től – éppen 30 éve – intenzíven fest. Alkotásainak műfaja a népművészethez közel álló naiv festészet egyik ága. A falusi paraszti világ megjelenítése, a régi idők eseményei, az a világ, ami gyermekkorában olyan mesésen hatott rá. Sváb felmenőinek hétköznapjai, ünnepei, szokásai
és folklorisztikája, valamint a szakrális élmények hosszú sora. Mi is a naiv művészet? Kérdik sokan. Ők a „képzőművészet vadvirágai”, fogalmazta meg Bánszky  Pál művészettörténész, zseniálisan rámutatva a lényegre. Képeinek jelentős részét farost lemezre festi olajjal, de időnként más technikát is alkalmaz. Röviden fogalmazva a múlt minden szép emléke ma is benne él és jó képíró krónikásként megjeleníti ezt. Számára büszkeség és öröm, hogy a Kalocsa Art-on a művészet sok jeles képviselőjével állíthat ki. Köszöni a megtisztelő meghívást.

110 kiállítása kapcsán a fontosabb díjai az alábbiak: Amator Artium festészeti kategória fődíja, Budapest – 2006, Pilinszky-díj, Kecskemét, Városháza – 2008, „Szőlészet és borászat a képzőművészetben és az irodalomban”, Pilisvörösvár, II. helyezés – 2011, „Nyiss ránk” országos képzőművészeti pályázat, nemzetiségi kategória, Bajót, I. helyezés – 2011. Művei közgyűjteményekben: Magyar Naiv Művészek Múzeuma, Kecskemét.

Hozzászólások:

Comments are closed