Oliácsek Enikő

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOliácsek Enikő 1967-ben született Baján. 1970 óta családjával Kalocsán él.Oliácsek Enikő 2 Általános és középiskoláit is itt végezte. Az akkori lányiskolában Schnúr József és Kiss István tanították, a Szent István Gimnáziumban pedig Dánielné Rideg Márta volt a rajztanára.

Az elhatározást, hogy rajztanár szeretne lenni, Vinczellér Imre művész úr erősítette meg benne, akitől nemcsak rajzolni tanult meg, hanem a mai napig a mentorának is nevezheti.

1990-ben végzett a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán. Tanított Dunaszentbenedeken, hosszú ideig a szakmári általános iskolában és 2000–2010-ig a kalocsai Eperföldi Általános Iskolában. 2014 szeptembere óta a solti Vécsey Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára.

Önálló kiállításai: Városi Galéria 2010, Kalocsa; Bajai Belvárosi Bemutatóterem 2012; Dózsa György Gazdasági és Műszaki Szakközépiskola könyvtára 2013, Kalocsa; Balatonfüredi szabadidő- és Konferencia-központ 2013.

Rendszeresen szerepel Kalocsán a Kalocsa Art kiállításokon, valamint Budapesten, Szakmáron és Kiskőrösön állított ki csoportosan.

Képein a hétköznapi ember érzései jelennek meg. Gábor Erika a 2010-es kalocsai kiállítása után így fogalmazott a Kalocsai Néplap hasábjain: „Én nem vagyok művészettörténész, sem kritikus. Nem tudom, hogy ezek a képek a szakértő szemével milyenek. De azt tudom, hogy megszólítanak: emlékeket idéznek, beszélnek szeretetről, magányról, fájdalomról, egy olyan nyelven, amelyet megértek.”

2008-ig szinte kizárólag grafikákat készített, elsősorban pasztellel dolgozott. A mai napig ez a kedvenc technikája, legyen az csendélet, tájkép vagy portré. De neki is, mint mindenki másnak kihívást jelent más technikákat is kipróbálni, „megtanulni”. Így történt ez, amikor az agyaggal találkozott. „Nem szobrászkodtam, a valódi keramikusok tudásával pedig pláne nem rendelkezem, de megérintett a lehetőség, ami benne rejlik. Eleinte kisplasztikákat készítettem, a későbbiekben a kerámiaképeké lett a főszerep, amiken a kalapok a nő és férfialak szimbólumai és egy „egész élet” elfér a képeken.”

Mottója: az Ember minden helyzetben igyekezzen a legjobbat keresni és megtalálni!

Hozzászólások: