Kákonyi Ildikó

Kákonyi IldikóKákonyi Ildikó 1953-ban született Kalocsán, ahol gyermekkorát töltötte, iskoláit Kákonyi Ildikó 2végezte. A középiskola befejezése után Budapestre került és elvégezte az országban akkor még egyetlen dekoratőr iskolát. A szakmai tantárgyakon kívül művészettörténettel, rajzzal, grafikával, különböző technikákkal is foglalkozott művésztanárai vezetésével. Az iskola elvégzése után, mint dekoratőr dolgozott Baján, Kalocsán majd hosszabb ideig Székesfehérvárott. Az 1980-as évek végén ismét Kalocsára költözött és továbbra is dekoratőrként dolgozott 2008-ig. Közben évekig rajzot tanított egy helyi szakközépiskolában.

Jelenleg Baján dolgozik egy speciális iskolában, ahol sérült gyerekekkel foglalkozik. Büszke arra, hogy időnként – nem kis munkával – sikerül velük valódi műalkotásokat elkészíttetni.

„Rajzolni, festeni nem tanultam sehol, ezt a készséget hoztam, kaptam.” Apai ágon a családjában három művész is volt, akiket – három Kákonyi – néven is emlegetnek. Igen meghatározó volt életében az a néhány nyaralás,
amit a nagybátyjánál a Százados úti Művésztelepen töltött, vázlatok, szobrok, képek között. Minden olyan technika, kézműves tevékenység érdekeli, amivel létre hozhat valamit. Számára az alkotás a megkönnyebbülés egy formája. „Sok mindent elvehetnek az embertől, de azt a megelégedettséget és örömöt, amit egy elkészült alkotás okoz – függetlenül attól, hogy ki mit gondol róla – senki nem veheti el. És ez jó.”

Hozzászólások: